✿Pesanan Arina✿
Salam semua , Kalau dah follow bagitau dekat shoutbox ok , senang Arina nak follow balik Tq , syg kamu semua :)

KLIK IKLAN DIATAS UNTUK JOIN/INFO. MANA TAU NASIB EMPUNYA BADAN =D

Saturday, 3 March 2012

IS SLEEP GOOD OR BAD ???


Salam Semua ☆ Salam Satu Malaysia :)

Apa mengena gambar uh ??? Takot tak ??? cuba bayangkan anda tengah tidur ingatkan bantal peluk rupanya makhluk asing planet 999 haha seramkan ! Okay balik kepada niat . haha erm korang sukakan tidur kan ? siapa tak suka tidur tipu lah g klinik buat medical check-up kikiki . Korang rasa tidur ni mendatangkan kebaikan ke keburukan ? sebenarnya 2dua ada .

Kebaikannya ::

Tubuh badan kita sendiri . Kita sebagai manusia ada tubuh badankan ? dan kita diberikan amanah untuk jaga tubuh badan kita . Jaga macam mana ? dengan jaga kesihatan tubuh badan kitalah kan . salah satunya kita mestilah tidur dengan secukupnya sekurang-kurangnya 6/8 jam sehari . Betul tak?
Ah ! barulah kita bertenaga nak menjalani kehidupan seharian :)

Keburukannya ::

Ada keburukan ke ??? Jom baca lagi >>>>>
Saya tahu bebeno korang mesti suka tidur petang kan? Yang sedang bekerja pun suka jugak kan kan kan tidur petang kan. Baik mengaku.. takpa, saya tahu..kelas/kerja habis lewat petang..balik balik terus campak beg bammm! tidur berdesap desup. Ceh dah macam bunyi kereta kat highway je desap desup mentang-mentanglah rumah dekat dengan jalan raya hakhak
saya pun seorang yang pernah berpengalaman sedemikian hahaha kantOi !!! haha
kadang-kadang solat zuhur dulu baru tidur pastu masuk asar bangun jap sambung balik . Paling teruk aku langgar je semua waktu tu haha tapi , tu dulu sekarang saya dah bertaubat dah ...
Sumpah cu ! dah takut nak tidur petang takut-takut jadi macam gambar kat atas uh ergggghh! serammm cu ... hehe korang nak tahu tak waktu-waktu yang dilarang sama sekali untuk tidur ??? ;


1. KHURUQ :
Tidur antara waktu Dhuha s.d Dhuhur
Khuruq kurang baik bagi kesehatan tubuh karena dapat menimbulkan penyakit maag, tipes dan lemah jantung. Disamping itu Khuruq juga menimbulkan sifat MALAS dan menjauhkan rezeki.

2. KHULUQ :
Tidur antara waktu setelah Dhuhur s.d menjelang Ashar.
Khuluq baik untuk kesehatan, karena dapat mengistirahatkan tubuh terutama syaraf disaat puncak stres tertinggi. Khuluq jg dpt menggantikan wktu tidur yang hilang karna ibadah mlm.
Setelah mandi, badan akan terasa segar. Rasulullah terkadang melakukan Khuluq.

3. HUMUQ :
Tidur antara waktu Ashar - Maghrib.
Sangat buruk utk kesihatan krn dapat melemahkan kekebalan tubuh dan menimbulkan gangguan syaraf.
Humuq dapat menimbulkan mudah lupa, pikun, depresan bahkan gila.
Bila melakukan Humuq, stelah bngun, badan akan lemas, mengantuk berat & terasa pusing, bila dimandikan malah akan tambah lemas dan "nggreges-nggreges"

Ah ! sekarang dah tahukan ? so, start now ! changes your life *** benda ni pun saya tahu dari hamba ALLAH ni dia yang bagitaw siasat-siasat sah! MEMANG BETUL PERNAH TERJADI !!! hahaha serius betul muka aku :P

P/S :: APA YANG DIKATAKAN ADALAH YANG TERBAIK UNTUK ANDA SEMUA **

No comments:

Post a Comment

Awk tinggalkan lah comment
saia cyg awk kalau awk comment
piece (Yo)~