✿Pesanan Arina✿
Salam semua , Kalau dah follow bagitau dekat shoutbox ok , senang Arina nak follow balik Tq , syg kamu semua :)

KLIK IKLAN DIATAS UNTUK JOIN/INFO. MANA TAU NASIB EMPUNYA BADAN =D

Wednesday, 15 February 2012

KAU TETAP DI HATIKU SELAMANYA

ANGIN JIWANG PUNYA MALAM
*
*
*
*
*
*


Telah aku terima takdir dari Yang Esa
Tertusuk sembilu pedih hati terluka
Terkubur impian kita bina bersama
Terlerai sedah ikatan cinta

Baru aku sedari siapa diri ini
Sebalik suratan cahaya cinta yang sudah
Sedalam renungan terlihat dalam diri
Hakikat cinta yang sejati

Kuturutkan cahaya dihadapan berliku
Keyakinan di dada mengiring langkahku
Jalinan bahagia iringan doa restu
Di dalam jiwa cinta yang satu

Jalanan yang berduri tetap aku gagahi
Biar gunung yang tinggi pasti kan kudaki
Detik-detik kenangan segar buat pedoman
Sepanjang jalan taman impian...

Selamat sejatera kepada dirimu
Semoga berbahagia tanpa aku
Izinkan selamanya namamu di hati
Biarkan selamanya ku begini

Sudah lumrahnya insan tak lepas kesilapan
Maafkan dosaku lupakan detik hitam
Sejarah yang berlalu jadikan perngajaran
Menuju bahagia idaman

p/s :: JANGAN JADI JIWANG KARUT MACAM SAYA IA
SAYA HANYA NAK SENANGKAN HATI YANG LARA JE NIII !
:)

Sunday, 12 February 2012

Cun ke Cantik ???




Hai semua !!!
selamat malam melindungi atap rumahmu
ayat sastera [buang jauhII penaip ni]
haha cun ke cantik header blog ni
cepat bagi tahu ! haha///
nampak kaki kucing tu kang ada kat pipi yang sedang membaca entry ini
hahaha gurau sudah ^^,


p/s :: tinggalkan comment anda dibawah ni
nak kutuk pun tak boleh haha*
k bubai ! :) senyum lah sikit !
senyum tukan satu sedekah, saham akhirat tu
promote ni hahaha cepat ! comment !

Saturday, 11 February 2012

SAJA NAK TESTING

PEMILIK BLOG INGIN + SEDANG MENAIP
=
=
TADAA!! INILAH HASILNYA ::


Hai semua saia ni jenis manusia yang suka mencuba sesuatu yang baru tapi , yang peliknya bila benda yang saia buat terlalu lama sangat mula bosan pulak . Adakah itu golongan orang yang PUTUS ASA ? haha mentak-mentak tidaklah buanglah sifat itu jauh-jauh dalam diri . Saia ingin jadi manusia yang terbaik di muka bumi ini . Lagi-lagi kita ni hambaNya mestilah Dia nak yang terbaik dari kitakan , Dia pun dah banyak kali bagi apa yang kita nak kan . Apa salahnya kita bagi apa yang Dia nak pulak , adil kan ? YOU CAN DO IT AFTER YOU TRY [EASY OR NOT] . YOU CAN CHANGES YOU LIFE :)

Friday, 10 February 2012

Saia Dan Kaki Saia

Terima kasih kepada sesiapa yang sudi membacanya ,,, Harap sudilah membacanya sampai habis .

Ni nak cerita ni pasal experience masa cuti 4 hari tu , orang sibuk sambut maulud Nabi & Thaipusam saia sibuk pergi jalanII . hehe . Walaupun cerita ni macam nak basi tapi , belum basi lagi tahu ! hehe . Kaki saia hobi dia suka berjalan menikmati pemberianNya . hehe . saia pergi jalanII dekat JB , tempat pertama Shoping Complex lah kan :)


Tengok dax kecik ni masuk jek shoping complex benda yg dia nmpak dulu kuda bayar
$50 sen ni , kalo , saia kecik lgi mesti join sama lah hehe :)

Tengok jam G-Shock ni melambak kat pasarankan ? saia rasa cm nk beli taw tapi ,
cam kelakar pulax bila saia pakai . murah je kOt $10 Ringit . Original brpuluhII .


Ni Sapa ni ? oh saia x kenal lah so , xpayah cite lah
[penaipninkslaplaju-lajusebenarnya*]
hehe :)

Perut dah lapar ! Donut pn jadi lah hehe Uurrmm ! sedap3 :D .

Dah penat jalanII uh saia and family balik rumah rehatII dulu . Esoknya bangun pagi Umi kejut suruh cepat bangun siapII nak pergi jalanII . " Pergi mana Umi ? '' ''adalah , cepat pergi siap! " saia pun siapII dengan segera . Abg cakap kita nak pergi Gunung Ledang ni , wah! terkejut besar punya ! hehe apa lagi happy semacam lah kan . Nak tahu gunung uh kat mana ah ! ambik alamatnya ni GUNUNG LEDANG , MUAR , JOHOR haha tapi , just mandiII dekat HUTAN LIPUR GUNUNG LEDANG sahaja . Untuk mendaki gunung tu tak kesampaian lagi :) .

Ini edit je xsempat nak take pic signboard selamt dtgnya hehe

Tengok dax kecik tu heboh gn pelampong tu kan
parking kete jauh tu kena jalan kaki nk masuk dlm .

Snap atas dulu :
wah ! cantikan erm teruja tengok tumbuhan hijau ni sejuk hati
memandangnya :)

Ah ! barulah snap yg bawah :
hehe wah ! ramainya org mandi-manda kat sini
seronoknya :)


Tengok org berendam cam sedap je
kaki dh xtahn apalagi turn dlm air lh
Air dia sejuk sangat , ish sonok lah hehe

Dah penat berendam dlm air , time tok tukar baju nak balik
ah ! tengok pic dax kecik ni comey x ?
saia pulax geram dgnnya
[sweet cm gula]

Hari pun semakin senja
Awan berarak pulang utk mberi laluan kpd malm
sungguh indah ciptaan ALLAH SWT :)

Magrib dh masuk waktu so , singgah masjid sembhyg dulu

Next,destinasi seterusnya perut pun dh lapar
kalo dtg muar ni menu wajib kena mkn mestilh '' MEE BANDUNG''
org muar ni pndai buat mee bndung ni memang terasa sedapnya
walaupn hnya warong kami jumpa tp, brpuas hati dpt mkn mee bndung ni
memang Uurrmm lh .

Mee Bandung : $3.00
Teh Limau Ais : $1.00
Dodol : $0.50


Dah habis sudah ceritanya . haha . okay dah penat sudah untuk penaip sekian terima kasih .
sesiapa yang dah pergi tu best kan ?
Malaysia best kan ? so , bersyukurlah jadi warganegara MALAYSIA :)

p/s : Cuti-cuti Malaysia menerokai semesta alam ciptaanNya :) .

Sunday, 5 February 2012

♥ S A L A M M A U L I D U R R A SU L ♥


Bersyukur kita ke hadrat Allah SWT yang telah memberi kita peluang menjadi umat baginda Rasulullah SAW. Sungguh beruntung menjadi umat baginda SAW.
Di dalam menyambut Maulid Rasulullah SAW ada beberapa kewajipan yang perlu kita penuhi sebagai umat baginda. Antaranya adalah:
1- Mencintai baginda mengatasi segala sesuatu.
Cinta setiap orang yang beriman kepada Allah SWT mestilah dibulatkan hanya sanya kepada Rasulullah SAW. Tidak suatu apa pun yang paling bernilai baginya melainkan nabi SAW.
Rasulullah SAW dicintai, dikasihi, dirindui dan sangat berharap bertemu dengan baginda di padang mahsyar kelak.
Hadis Rasulullah SAW yang bermaksud: Tidak sempurna iman kalian selagi mana aku tidak dicintai mengatasi ibu bapa, anak pinak dan manusia keseluruhannya. (riwayat al-Bukhari).
Dalam hadis ini, nabi SAW menafikan kesempurnaan iman seseorang yang tidak menyintai baginda mengatasi segala sesuatu.
Firman Allah swt yang bermaksud: Katakanlah (Wahai Muhammad): “Jika bapa-bapa kamu, dan anak-anak kamu, dan saudara-saudara kamu, dan isteri-isteri (atau suami-suami) kamu, dan kaum keluarga kamu, dan harta benda Yang kamu usahakan, dan perniagaan Yang kamu bimbang akan merosot, dan rumah-rumah tempat tinggal Yang kamu sukai, – (jika semuanya itu) menjadi perkara-perkara Yang kamu cintai lebih daripada Allah dan Rasul-Nya dan (daripada) berjihad untuk agama-Nya, maka tunggulah sehingga Allah mendatangkan keputusan-Nya (azab seksa-Nya); kerana Allah tidak akan memberi petunjuk kepada orang-orang yang fasik (derhaka). (al-Taubah: 24)
Kebanyakan ulama tafsir seperti Ibn Kathir, Fakruddin al-Razi dan yang lain berpendapat, tidak ada yang lebih dahsyat kecamannya ke atas orang yang menyintai selain Allah SWT melainkan ayat ini.
Ini kerana di hujung ayat ini Allah SWT mengecam orang yang meninggalkan cinta terhadap nabi SAW dengan satu penantian akan datangnya azab Allah SWT.
Apa yang Allah SWT nyatakan dalam ayat ini adalah suatu yang sangat realistik. Sebabnya, apa yang berlaku di sekeliling kita kini menjadi saksi kepada ayat ini.
Memang sudah ada di kalangan umat ini yang sudah tidak kenal nabi SAW, anak-anak baginda, isteri-isteri baginda serta ahli keluarga baginda yang lain. Generasi hari ini lebih mengenali artis sensasi atau artis yang banyak menang anugerah dalam dunia hiburan.
Bila umat sudah tidak lagi mengenali nabi SAW pembawa rahmat ke seluruh alam, maka tunggulah sehingga datangnya ancaman Allah SWT.
Ancaman dalam ayat ini bukan berbentuk ancaman terhadap alam tetapi ancaman terhadap manusia yang ditimpa wabak kesesatan dan kehinaan kerana sudah meninggalkan nabi SAW dan ajaran yang dibawa oleh baginda.
Setiap orang yang mengaku beriman kepada Allah dan rasul-Nya wajib mengenali baginda dengan lebih dekat melalui pembacaan sirah kehidupan baginda yang akan mengenalkan kita kepada baginda.
2. Bacalah sirah junjungan nabi SAW, kita akan ketahui baginda menghabiskan usia baginda dalam menabur jasa dan bakti kepada umat yang tercinta. Baginda sering sedih mengenangkan nasib umat selepas ketiadaan baginda.
Dalam hadis-hadis yang jelas bahawa baginda bersabda sesungguhnya umat ini akan lebih selesa dengan budaya yahudi dan nasara, sedikit demi sedikit ajaran agama ditinggalkan, akhirnya yang tinggal adalah ajaran seperti dagangan, kalau ada yang berpegang dengan orang akan merasa pelik dan janggal.
Gundah gulana baginda memikirkan umat ini, sehingga ke akhir hayat baginda memikirkan umatnya. Inilah cinta luar biasa nabi SAW terhadap umatnya.
Persoalannya sudah terbalaskah cinta baginda itu? Adakah kita yang saban tahun menyambut maulid Rasul SAW telah mencintai baginda mengatasi segala sesuatu? Atau kita masih bersikap murahan dengan dunia seperti yang digambarkan oleh al-Quran?
Lihat firman Allah SWT yang bermaksud: Dihiaskan (dan dijadikan indah) kepada manusia: kesukaan kepada benda-benda yang diingini nafsu, Iaitu perempuan-perempuan dan anak-pinak; harta benda yang banyak bertimbun-timbun, dari emas dan perak; kuda peliharaan Yang bertanda lagi terlatih; dan binatang-binatang ternak serta kebun-kebun tanaman. Semuanya itu ialah kesenangan hidup di dunia dan (ingatlah), pada sisi Allah ada tempat kembali Yang sebaik-baiknya (iaitu syurga). (ali-’Imran: 14)
Jadikan dunia sebagai jambatan dan jangan jadikan dunia sebagai matlamat. Carilah keuntungan dunia, tapi jangan abai perintah Allah SWT. Umat Islam perlu menguasai dunia tetapi bukan dengan menggadai agama dan nilai maruah sesebuah bangsa.
Apabila manusia terlalu banyak menyantuni dunia maka lupalah dia untuk mencari cinta Allah SWT dan rasul-Nya.
Generasi yang paling hebat dalam menyintai nabi SAW adalah para sahabat. Mereka bersama baginda dalam mengembangkan Islam, menyaksikan suka dan duka yang dilalui baginda.
Kesemua cercaan dan kesakitan baginda tanggung kerana umat. Keadaan ini menjadikan para sahabat menyintai nabi mengatasi segala sesuatu.
Buktinya, Bilal menitiskan air mata, sebak dan tidak keluar suara ketika melafazkan azan, kerana terkenangkan nabi SAW, Umar bin al-Khattab cabar memancung leher sesiapa sahaja yang mengatakan Rasulullah SAW wafat.
Kaum ibu pula apabila anak-anak mereka menyertai peperangan bersama Rasulullah SAW, yang mereka doakan ialah keselamatan Rasulullah SAW.
Apabila peperangan tamat para ibu akan ke medan untuk memastikan agar baginda Rasulullah SAW masih hidup. Inilah erti cinta mereka kepada Rasulullah SAW.






“Sesungguhnya Allah dan MalaikatNya berselawat (memberi segala penghormatan dan kebaikan) kepada Nabi (Muhammad S.A.W.); wahai orang-orang yang beriman berselawatlah kamu kepadanya serta ucapkanlah salam sejahtera dengan penghormatan yang sepenuhnya.” - Surah Al-Ahzab; ayat 56.

Ayuh sahabatku semua, marilah kita sama-sama memperbanyakkan selawat kepada Baginda S.A.W:

آللّهُمَ صَلّیۓِ ۈسَلّمْ عَلۓِ سَيّدنَآ مُحَمّدْ وَ عَلۓِ آلِ سَيّدنَآ مُحَمَّدٍ

Selawat dan salam ke atas Junjungan Mulia Nabi Muhammad S.A.W dan seluruh ahli keluarganya~


Friday, 3 February 2012

Delima Angin Malam Dan siang

Hatiku merasakan keindahan malam ini teramat sayup kerana tiupan angin yang kencang membuatkan ku rasa kedinginan . Telingaku dibuai dengan alunan muzik yang menyetuh jiwa dan ragaku . Otakku berputar mengenangkan kenangan lama bersamanya . Alangkah indah malam ini jika dia turut ada disisiku menemaniku.

CehWah :119: Ayat saia ni tak boleh jalankan . hehe sebenarnya ada satu lagu ni sedap sangat didengar . Nak taw :s: ok . Sebelum tu nak cerita dulu lagu ni ada mengena dengan hidup saia sekarang ni erm sedih dibuatnya . Kalau korang ada kat tempat saia pun mesti feeling yang sama akan keluarlah punya percayalah :131: hehe kalau tak percaya sudah .

Up to u :face50: hehe


JOM LAYAN *
:face42:



Aku hilang kataII*
*
*
*
Makna lagu dan liriknya membuatku berasa diawang-awangan

Moral Value : Hargai seseorang yang menyayangi kita agar tidak menyesal kemudian hari ,
bila kita menyedarinya hati kita akan lebih sakit ,
hati menghargai dengan tidak menghargai yang mana satu membuatkan hati kita bahagia ??
:)