✿Pesanan Arina✿
Salam semua , Kalau dah follow bagitau dekat shoutbox ok , senang Arina nak follow balik Tq , syg kamu semua :)

KLIK IKLAN DIATAS UNTUK JOIN/INFO. MANA TAU NASIB EMPUNYA BADAN =D

Tuesday, 30 April 2013

Lee Jong Hyuk



TAHU TAK !

ARINA MINAT DIA NI !

KAHHHHHH3 !!! :p

* Hanya sekadar minat dan mengharap *
* Bakal suami nanti macam ni *
* Selalu senyum setiap hari *
*& Sentiasa Ikhlas*
*Dengan*
*=D*



Name: 이종혁 / Lee Jong Hyuk (Lee Jong Hyeok)
Profession: Actor
Birthdate: 1974-Jul-31
Birthplace: South Korea
Height: 184cm
Weight: 76kg
Star sign: Leo
Talent agency: SidusHQ
Family: Wife and 2 son

Kalau nak tengok dia , tengok dekat Ntv7 dalam cerita 
A Gentleman's Dignity

Tak Kesah


Setiap orang nak kan keadilan , eh siapa taknak keadilan tu ? 
rugilah siapa yang tak nak tu .
Berbalik kepada kita sendiri lah kenapa orang tak tak berlaku adil dengan kita ? kemungkinan diri kita sendiri pernah tidak berlaku adil terhadap seseorang . 
Tapi , percaya diri sendiri sebab rasanya sifat ketidakadilan tu tak pernah atau jarang dilakukan . So , buat apa nak takut , percaya pada diri sendiri lah . 
Dapat ke tak dapat tu rezeki masing2 , mungkin itu dah takdirnya . 

Eh tak kesah lah .

Yang penting diri kita dilandasan yang betul . Yang buat kerja tak elok semata2 nak pentingkan diri sendiri , suatu hari nanti terima habuannya , kita tak perlu rasa tidak puas hati , biar Tuhan yang balas , anggap je itu satu ujian .
Kalau kita bersikap baik , mesti kita dapat manfaat yang baik . 

Eh tak kesah lah .

Biarlah orang buat kita jangan kita buat orang . Berfikiran terbuka , bila orang meniru gaya kita maknanya kita berjaya menonjolkan diri kita . Buat apa nak tiru2 orang ?
jadi jelah diri sendiri ,
itu lebih baik .
kelebihan dan kekurangan kita , kita terima lah dari situ kita boleh perbaiki diri kita jadi lebih baik =)

Friday, 26 April 2013

Pandangan Pertama

Mana office ? saya nak ambil borang ?
??? i'm not understand ..
lah lupa aku kena speak sebab dia ni pendatang asing bangsa naple . laughh
where itu office arr ?? , i want to go to the office ??? aku pun lupa nk speak english macam mana , hentam keromo jelah hahak perkataan tu dah terlintas dalam otak aku . weird ? tak payah sememangnya aku macam ni , haha 
Hoaahhh ! you take this vacancies form , you go inside and see the staf. One more , you need to wear the pass as visitor (nametag)
aku menganjing balik , hoahhhh ? hahak okay2 thanks.#

Isi borang ni ( lega aku penat aku bercakap dengan naple tu tadi , nasib akak kaunter ni orang melayu)
Siap. 
Okay2 apa2 nanti pihak kami akan telefon cik.#

Dalam perjalanan nak balik dia telefon , esok pukul 9.30ada interview ia bawak fotostat ic dan sijil spm , ah lagi satu resume.

Wah ! 1st ni gunakan slip spm yang adalah sikit (style Qila) hahak , kak cik cakap " ah kau bawak slip spm kau yang kebulan tu coz banyak B (dengki) pergi interview tu , ckp gn dy kau nk kerja yang berat2, resume tak payah kau budak mentah lagi " . My sister memang agak lezer dan terlebih adab , it's okay dah biasa.#

Anak jiran yang hantarkan , dengar dia suka Arina siap mintak no bagai ? hahak dekah seh . Dah lah sebaya kak cik , apa2 jelah . I'm still young ( budak mentah ) . Tak terfikir lagi lah pasal semua sekarang fikir kerja je.# 

Duduk kejap eh .

Tetiba ada lelaki masuk dan terus cakap dengan akak tu where ? (orangnya nampak simple je dengan uniform keje.)
give me a few minutes.
Come on.Jom kita pergi ke bilik meeting , mulakan interview . 

What's your name ah ? Suha ? that right ?. 
Yup2 . Nasuha .
Oh ahhh you still young 18 years old , nice2 . 
I could only smile . Nothing to say better i silence .
when you can start working ?
I say anytime of allowed (betul ke aku speak english ni? almaklum 1st time comunicat dgn org macam ni sedikit pengsan*)
You not continue study ?
This year I want to fokus work but next year I can continue .
ahhhh ? (siap buat muka) - dia tak paham.
akak tu pun cakap satu persatu " this year her want to learn work , next year her can study.
Dik comfirm ke tahun depan nak sambung ? bila ?"
Maybe InsyaALLAH awal tahun bulan satu.
The mean her working in six eight month maybe.
Ahhhh .oaky2 I put her Operator Temperary.

If you continue study what course you can take ?
Islamic.
Oh , Misza ? dulu you study course apa ? ( lah boleh cakap melayu cikit2 hehe)
I dulu ambik Chemestri .
Hoahhhh same with me . paling saya suka masuk lab , buat experiment mix colur . Walayehhhh !! =D I like this much .
Serious ! arina terpegun tengok Mr Huang tu . hahak dengan gaya dia , rasanya bukan dalam bilik meeting macam dekat kedai kopi tengah lepak . hahak cute sangat time tu =)

You have VroOmmmm2 !! ? ( i mean Motor?)
Terkejut Arina ingat apa Vrooommmm2 tu . haha arina cakap takde nanti pergi kerja tumpang jiran.

You can start work 2hb and when you start word , you need to learn , affient .....
(kadang2 kita bekerja kadangkalanya ada ceria , muram , nasib takde baik , itu perkara biasa dalam kehidupan , awak kena kuat hadapi semua ni , kena tegur dalam kerja , awak jangan terlalu sentap sangat , anggap je itu perkara biasa) 
dia tatap betul mata Arina ni , panjang berjela dia bagi motivasi kat arina ni , sampaikan arina tertenung mata dia tanpa disedari , seumur hiudp arina tak pernah kalau bercakap dengan orang pandang mata , biasa pandang cara mulut dia bercakap haha . 

Cara dia cakap sweet sangat dahlah comel cute cam Hairul Azreen hahakk. perasaan dah ni*
Ah dia suka senyum cakap Hairul ni , hahak terus Fall in Love <3 hahahk

Thursday, 25 April 2013

KehidupaN Baru

Bersama saya Cik Arina B'Inspirasi , Hola dan salam satu malaysia salam sejahtera hehe

Semua orang dok Alhamdulillah dapat sambung belajar , dapat tawaran sini sana , sampaikan pening poning nak piih mana . yang ada dapat masuk form6 aliran sastera sebelum ni aliran sains pasuh dapat tukar , erm baguslah ,pasuh ada yang dapat matrik . Wah bestlah dorang , gud luck tok dorang yang dapat mana2 untuk sambung belajar ni .

Arina ?

senang je jawapannya , Arina tak sambung mana2 pun so , tak payah tanya sambung mana . Dapat form6 tapi takpe lah , cita2 terpendam diutamakan hehe arina nak juga sambung tapi tengoklah bila Tuhan izinkan .

Arina tengok ramai yang tergopoh sangat buat keputusan contohnya dia nak jadi Doktor pasuh dia penik nak apply mana lah2 ikut kawan mohon uitm ambik perladangan lah , mohon ipg nak cikgu lah , padahal dorang tak minat pun dorang fikir jalan senang je . Apalah dorang ni tengoklah diri sendiri apa kelebhan diri kita . kalau dia lebih kearah sains2 ni ah teruskan aja lah jadi doktor .

Yang nak berjayanya kita bukan orang sekeliling . Bila kita dah berjaya yang tumpang gembira siapa ? orang sekeliling kita . Tak ke gitu ?

Cerita pasal diri Arina , Arina dah dapat keje . hohoooo next entri . Selamat malam dengan harapan :

Tonton.Com

BismillahiRahmaniRahim ..

Hey blogger semua . Ish macam lama je tak taip blog ni . almaklum terasa happy je ni . Alhamdulillah Tuhan pinjamkan rasa gembira ni . Ya Allah Ya Allah ... =D

Adalah setengah member dia cakap , dia pening buat account tonton ni , Arina pun terjah lah laman tonton ni , wah ! nampak macam best ada macam2 movie , boleh tengok live kat Tv . Arina pun buatlah account tu , bila first time Arina buat , rasa macam susah , sebab Arina tak check pun dekat email. Beberepa lama tu , Arina buat lagi pakai email yang aktif , sekali boleh bila dah comfirm dekat email , bila nak login asyik ERROR je sebab password dia kena betul2 . 

Contohnya bila kita register , check email comfirm kan , login , username tu letaklah username kita masa register tu then letak password abc123 , done aktif . Bila account dh boleh bukak tukarlah password yang kita selalu pakai , xdelah orang senang nak bukak account kita tu nanti =) 


Best sangat sejak2 setiap hari mesti ada je movie nak tengok lagi2 movie korea , hehe okay sebenarnya lama dah Arina tinggalkan tengok cite2 korea ni , last masa Arina form 1, dulu tak famous sangat korea ni , baru sekarang je . Disebabkan ada movie chinese ni Title dia " LOVE CUTS " kata bestie cite ni best tapi ada sedikit 18sx tapi sedih , boleh leleh air mata ni . Arina gan bestie ni memang memang layan cite korea tapi tak geletis sangatlah gan pelakon2 dy , suka tengok jalan ceritanya.


Perempuan dalam gambar tu ada penyakit kanser payudara , kesianlah dia bekerja sebagai tukang jahit , bila dia sakit semua tugas rumah suami dia buat , anak perempuan dia belaja jahit , anak lelaki dia jaga kedai , kalau tak sebelum ni , suami dia asik nak marah je , suruh isteri berenti keje lah , anak dia yang perempuan tu asik nak suruh dia buat baju kimono , anak lelaki dia suruh ambik gambar suka berahsia jarang nak lepak2 gan dia , bila semua dah tahu penyakit Sissy ni semua belas kasihan . Akhir sekali sissy tu mati . T_T sedih2 . 

Jom tengok kat Tonton.com 

Tuesday, 23 April 2013

segmen I LOVE YOU MOM


Dear Ummi ,

Ummi Dikna nak ungkapkan satu perkataan yang sangat berharga bagi Dikna " I LOVE YOU " , terima kasih ummi telah menjaga Dikna 17 tahun nak masuk 18 tahun dah , 4 tahun ummi jaga Dikna tanpa abah . Dikna hargai pengorbanan ummi selama ini . Walaupun Dikna bersahaja suatu hari nanti pasti perngorbananmu terbalas dengan kejayaan anakmu ini . InsyaAllah ummi doakan jelah kehidupan Dikna supaya mendapat keredhaanNya . sayang ummi sampai syurga .
Yang Ikhlas menurunkan air mata
Dikna 

Bagi sesiapa yang nak join segmen ni 
klik banner kay =)

Monday, 22 April 2013

RAHSIA HANDSET KETIKA KECEMASAN & CARA2 FORMAT HANDSET


Eh betul ke ni ? Arina tak tahu pula dan arina baru tahu bila terbaca satu page fB ni . 

Tahukah anda bahawa telefon bimbit anda sedikit sebanyak boleh membantu dikala kecemasan. Banyak perkara yang boleh anda lakukan, antaranya : -


1.Nombor Kecemasan

Sentiasa ingat bahawa nombor kecemasan untuk semua telefon adalah 112. Jika anda dalam kecemasan dan berada di kawasan tiada liputan untuk semua talian telefon bimbit yang anda gunakan, cuba dail nombor kecemasan 112. Ia boleh digunakan walaupun di PAPARAN PENUH di kawasan yang tiada liputan dan lebih menarik lagi, ia boleh terus didail walaupun papan kekunci telefon bimbit anda dikunci (Keypad lock).

2. Kereta terkunci
Pernahkah anda tertinggal kunci kereta dalam kereta dan kereta anda ketika itu terkunci dari luar?? Pasti anda lakukan pelbagai cara untuk mendapatkan kembali kunci bagi membuka semula kereta anda. Jangan risau, telefon bimbit boleh membantu, tapi bagi kereta yang menggunakan system penggera(alarm) sahaja. Caranya, cuba anda hubungi seseorang yang berada di rumah. Minta dia ambilkan kunci pendua kereta anda. Kemudian pegang telefon bimbit anda dari jarak kira-kira 30 sm(satu kaki) dari kereta yang terkunci itu. Minta pula keluarga atau teman di rumah menekan punat 'ON' pada kunci pendua kereta dan pastikan dia menekan dengan mendekatkan pada telefon bimbitnya. Pasti kereta anda tidak terkunci lagi, malah ia boleh dilakukan dari jarak beratus-ratus kilometer dari tempat kereta anda berada. Kerana itu juga, penting untuk anda menyimpan kunci pendua atau meminta orang yang anda percayai untuk menyimpannya. Penting juga penggunaan telefon bimbit dalam keadaan sebegini. Kaedah ini memang berkesan kerana beberapa orang telah mencubanya.

3. Kuasa bateri tersembunyi
Mungkin ramai tidak tahu,telefon bimbit yang telah kehabisan bateri masih boleh digunakan dalam keadaan kecemasan kerana ia mempunyai fungsi untuk menyimpan bateri tambahan. Bayangkan jika bateri telefon bimbit anda sudah terlalu lemah atau mati sedangkan anda perlu melakukan panggilan penting atau berada dalam kecemasan. Telefon bimbit jenis Nokia didatangkan dengan bateri simpanan. Untuk mengaktifkannya, tekan kekunci *3370#. Telefon bimbit anda akan berjaya dihidupkan semula dan skrin telefon akan memberitahu telefon tentang penambahan kuasa bateri sebanyak 50 peratus. Kuasa tambahan ini juga akan dicas semula bila anda mengecas telefon bimbit anda .(sstengah jenis tepon nokia gak)

4. Telefon dicuri
Bagaimana jika telefon bimbit anda dicuri. Anda boleh menjadikan ia tidak dapat diaktifkan dengan menekan nombor siri yang terdapat di telefon bimbit anda, sila dail *#06# dan 15 digit nombor siri telefon bimbit anda akan tertera di skrin. Nombor ini adalah unik untuk setiap telefon bimbit. Catatkan nombor siri ini dan simpannya di tempat selamat. Bila telefon bimbit anda dicuri, anda boleh hubungi pusat servis telefon bimbit anda dan berikannya kod nombor siri tersebut. Mereka kemudiannya akan mengunci system dalam telefon bimbit anda dan sesiapa sahaja yang mencurinya pasti hampa kerana walaupun kad simnya telah ditukar, dia tidak dapat mengaktifkan kembali telefon bimbit tersebut. Jadi, walaupun ia di curi, namun sekurang-kurangnya anda berpuas hati kerana si pencuri takkan boleh menggunakannya ataupun menjualnya.hohoh..padan muka kaw!

Kebanyakan tips ini boleh digunapakai untuk telefon bimbit jenama Nokia.:)

CARA2 FORMAT HANDSET
Adakah yang memiliki enset nokia jenis s60 (Nokia N70, N73, 7610, 6600, N-gage, 6120 Classic)?Format tepon jika msuk virus?xperlu p kdai tepon or klinik handphone or wateva lah yg mnyakitkan ati krana mngmbil upah yg tggi.Kat sni aq akan bgi tutorial cket sal nk FORMAT HANDSET JENIS SYMBIAN 60 pada kwang.

Ok,First skali kwang p buat air tgkat ali or kopi ker ikot ksukaan kamu lar..Second lak,yg jnis isap rkok tu isap ar luu puas2.Pastu kwang follow step bwah neyh k.Sblum tu pastikan enset kwang tu ckup bateri(full).

1. Pertama skali, save and backup sumer data2 dalam memori enset kwang(nota,mssge,draft mssge,cntact,pic) kepada memori kad.klau nk backup bleyh gnakan NOKIA PC Suite kat pc kwang tu.
2. Selepas sudah backup data2 trsebut,kuarkan memori kad kwang n off enset trsebut.
3. Dalam keadaan off,

- Tekan butang dail (green button)

- Butang bernombor 3

- Tekan butang bintang * (star)

- On handset korang

- Jangan lepas satu butang pun hinggalah screen menunjukkan abjad FORMAT

- Masa yang diperlukan lbeyh krang 5 minit.

4. Kesemua step diatas haruslah dibuat serentak sehingga kuar waktu yg perlu diset smula.
5. DONE! Anda brjaye mmformat tepon anda!


Butang Rahsia Nokia
Berikut ini adalah kunci kod butang rahsia yang boleh anda lakukan sendiri dengan menekan pada key pad hp anda yang berjenama Nokia sama ada cdma maupun yang gsm. 1.
Melihat IMEI (International Mobile Equipment Identity) Caranya tekan butang * # 0 6 # 2.
Melihat versi software, tarikh pembuatan softwre dan jenis compresion software Caranya tekan * # 0 0 0 0 # Jika tidak gagal coba butang * # 9 9 9 9 # 3.
Melihat status call waiting Caranya tekan * # 4 3 # 4.
Melihat nombor / nombor private number yang menghubungi handphone anda Caranya tekan * # 3 0 # 5.
Menampilkan nombr pengalihan telefon all calls Caranya tekan * # 2 1 # 6.
Melihat nombor pemanggil pada pengalihan telefon kerana tidak anda jawab (call divert on) Caranya tekan * # 6 1 # 7.
Melihat nombor pemanggil pada pengalihan panggilan kerana di luar jangkauan (call divert on) Caranya tekan * # 6 2 # 8.
Melihat nombor pemanggil pada pengalihan panggilann kerana sibuk (call divert on) Caranya tekan * # 6 7 # 9.
Mengubah logo operator pada nokia type 3310 dan 3330 Caranya tekan * # 6 7 7 0 5 6 4 6 # 10.
Menampilkan status sim clock Caranya tekan * # 7 4 6 0 2 5 6 2 5 # 11.
Berpindah ke profil profile handphone anda Caranya tekan tombol power off tanpa ditahan 12.
Mengubah setting hp nokia ke default atau aturan kilang Caranya tekan * # 7 7 8 0 # 13.
Melakukan reset timer handphone dan score game hp nokia Caranya tekan * # 7 3 # 14.
Melihat status call waiting Caranya tekan * # 4 3 # 15.
Melihat kod pengilang atau factory code Caranya tekan * # 7 7 6 0 # 16.
Menampilkan serial number atau nomer seri hp, tarikh pengilangan,tarikh pembelian, dan tarikh service terakhir, transfer user data. Untuk keluar handphone harus direset balik. Caranya tekan * # 92702689 # 17.
Melihat kod pengamanan handphone anda Caranya tekan * # 2 6 4 0 # 18.
Melihat alamat ip perangkat keras bluetooth anda Caranya tekan * # 2 8 2 0 # 19.
Mengaktifkan EFR dengan kuality suara terbaik namun bazir energi batery Untuk meng off gunakan kod yang sama. Caranya tekan * # 3 3 7 0 # 20.
Mengaktifkan EFR dengan kuality suara terendah namun jimat energi batery. Untuk mematikan gunakan kod yang sama. Caranya tekan * # 4 7 2 0 # 21.
Menuju isi phone book dengan cepat di handphone nokia Caranya tekan nombor urut lalu # contoh : 150# 22.
Mengalihkan panggilan ke nombor yang dituju untuk semua panggilan Caranya tekan * * 2 1 * Nombor Tujuan # 23.
Mengalihkan panggilan ke nomor yang dituju untuk panggilan yang tidak terjawab Caranya tekan * * 6 1 * Nombor Tujuan # 24.
Mengalihkan panggilan ke nombor yang dituju untuk panggilan ketika telefon bimbit anda sedang sibuk Caranya tekan * * 6 7 * Nomor Tujuan #
Keterangan Tambahan : - Kod di input tanpa jarak - Ada kod-kod nokia yang berlaku pada jenama handphone tertentu saja..selamat mencuba…
Sejauh mana kebenarannya pun Arina tak tahu , Arina just share je apa yang arina nampak dan mohon yang tahu beri kepastian dekat Arina =)

Aku Akui


KONTES PANDUAN BLOGGER - MEMBUDAYAKAN ILMU BLOG

Jawapan 1 : Google Pagerank (PR) ialah penanda aras yang menentukan populariti sesebuah laman web kepada Google. Ranking PR bermula dari angka 0 sehingga 10. Laman yang mempunyai PageRank 10 merupakan laman yang lebih popular kepada Google. Pagerank ini merupakan teknik SEO berbeza dengan Alexa yang hanya melihat jumlah entri dan trafik blog. Blogger yang berpotensi entri yang baik dengan tajuk yang memenuhi syarat pihak google percaya bahawa laman tersebut akam menerima PageRank yang lebih tinggi dan lebih cenderung untuk muncul di bahagian atas keputusan carian.

Bagi pendapat saya Google Pagerank (PR) amat penting dalam blog saya kerana dapat perhatian yang lebih oleh para mengiklanan untuk meningkatkan dana duit saya sekaligus blog saya selalu disinggah , komen dan ramai yang mengenali blog seorang blogger baru .
Jawapan 2 : Tip asas yang saya tahu untuk sesebuah entri yang menepati cirian SEO adalah teknik PENULISAN . Iaitu hendaklah Tatabahasa yang betul , Perenggan yang betul , Penggunaan bold dan italic yang tepat , gambar dengan tajuk yang betul , tajuk entri pendek dan tepat (untuk mendapat tarikan berikan tajuk yang mengeliurkan membuatkan ramai yang ingin membacanya).Selain itu , gaya bahasa juga perlu untuk meningkatkan kesrenokkan para pembaca .Seseorang pembaca akan kongsi sesuatu entri jika ia memberi kepuasan maklumat untuk mereka.Lagi banyak entri kita di share oleh ramai pihak. Secara tak langsung kita akan membina backlink untuk blog kita.
Jawapan 3 : Ya , penampilan blog amat penting untuk menarik pengunjung menjadi pembaca setia dengan penampilan yang menarik dan tidak terlalu menarik menyebabkan loading atau menjadi blog yang berat dan membuatkan pengunjung malas nak menunggu sehingga membatalkan niatnya untuk menyinggah ke blog kita . Bagi pendapat saya penampilan yang sesuai ialah 

1) Latar blog (background) yang sesuai dengan tema blog supaya ia nampak lebih menarik , tidaklah terlalu sakit mata memandang contoh saya sendiri bila berkunjung mana-mana blog bila melihat warna latar blog tersebut yang warnanya terlalu terang membuatkan macam-macam hati ni bermonolog , kekadang tu terus tutup lagi-lagi blog yang bertemakan kartun seperti naruto dan pelbagai lagi lah.

2) Peletakkan iklan yang terlalu banyak juga tidak elok kerana melambatkan pembukaan blog , sebaiknya letaklah iklan di bahagian atas atau di sidebar , janganlah sampai dalam entri pun nak letak senarai iklan.

3) Letak like facebook " sila like untuk terus membaca " ,(iklan2 yang terapung) perlu ke nak memaksa orang untuk like ? lepastu bila dah like kena tunggu 9999 saat . ish apa kejadah tu ? bertahun tunggu ,dah takde button close lebih baik tak payah buat , buat sakit hati pengunjung je.

4) Tajuk yang tiada kaitan dengan entri , lagi-lagi bila nak cari info dekat google , bila buka benda yang kita cari tu tak menyumbang apa-apapun . Jadi , buat satu tajuk entri yang berkaitan dengan entri dan memberi serba sedikit info.

5) Lebih baik sebuah entri tu disertakan dengan gambar baru menarik nak baca.

6) Widget , Janganlah letak widget yang tidak sepatutnya ia juga akan melambatkan (loading).

7) Pemasangan lagu , lebih baik pakai mp3 ke atau fullmusik ,janganlah pakai SCM music player tu pun boleh melambatkan blog , nak lagi baik tak payah pasang pun takpe.

8) Word Verification , tolonglah hapuskan word tu , ramai dah blogger yang komen pasal ni , sekarang ni ramai dah blogger yang buat Tutorial jadi , apa lagi godeh je blog yang sediakan perkihidmatan tutorial tu.

9) Letak lah biodata , gambar sebenar janganlah letak gambar aaron aziz lah , yana samsudin lah , hairul azreen yang fear factor tulah , lagi-lagi letak gambar orang korea , uh tolong lah bagi identiti yang sebenarnya untuk mengelakkan pemalsuan diri.

10) Happy Blogger , tak sombong selalu beri feedback , tegur-tegur dan senyum =)

Gwiyomi Artis Di Keek.com

Sejak semenjak ni Gwiyomi semakin popular lagi-lagi anak remaja yang setahun jagung cam Arina ni fenetik gila dengan K-pop ni , alahai Arina tak minat sangat pun k-pop2 ni , bak kata rasyid anak jawa nak pandang korea haha memang perasaan lah . hahak 

Jom layan Gwiyomi artis di keek.com =)








Gwiyomi Nora Danish yang sngat menyentuh hati =)



Tak ketinggalan juga Maria Elena blogger terkenal tu 



Haha comel ? pelik2 je lah zaman sekarang ni , esok lusa entah apa entah ilmu korea nk turunkan =='

Kontest Panduan Blogger - Jawab 3 Soalan dan Menang!

As-Salam. Sukacita memaklumkan bahawa Kontes Panduan Blogger akan berlansung bermula dari 15 April 2013 - 30 April 2013 (15 hari). Hadiah untuk Kontes Panduan Blogger adalah seperti berikut:

  • 1 x Hadiah Pertama - RM200 + T Shirt Eksklusif OhMedia + Cenderamata Eksklusif
  • 1 x Hadiah Kedua - RM150 + T Shirt Eksklusif OhMedia + Cenderamata Eksklusif
  • 2 x Hadiah Ketiga - RM50 + T Shirt Eksklusif OhMedia + Cenderamata Eksklusif

Satu hadiah penghargaan akan diberikan kepada mana-mana blogger yang buat promosi menerusi entri blog masing-masing mengenai kontes ini. Ianya akan dinilai berdasarkan kedudukan di enjin carian Google dan olahan bahasa serta kreativiti yang digunakan.

Syarat-syarat Penyertaan dan Pemilihan Pemenang

  • Blogger warganegara dan menetap di Malaysia.
  • Daftar sebagai peserta kontes dengan mengisi borang berikut - http://goo.gl/I1rlD
  • Jawab 3 soalan dengan betul dan tepat - jawapan boleh diperolehi dalam blog Panduan Blogger
  • Setiap jawapan perlu dijawab menerusi satu entri khas di dalam blog anda.
  • Anda bukan penaja kontes ini.

Syarat-syarat Pilihan (optional)

  • LIKE fanpage blog ini di SINI.
  • Buat satu entri khas untuk promosikan Kontes ini.

Cara Nak Jawab Soalan Kontes

  • Terdapat 3 soalan mengenai blog yang perlu dijawab oleh peserta kontes. Soalan-soalan tersebut akan diterbitkan terlebih dahulu di fanpage blog ini sebelum diterbitkan menerusi satu entri khas Panduan Blogger beberapa hari sebelum tempoh tamat kontes. 
  • Jawapan kepada setiap soalan adalah subjektif tetapi berkaitan dengan isi kandungan di dalam blog ini. Anda digalakkan menggunakan fungsi kotak carian yang disediakan dalam blog bagi memastikan jawapan anda benar-benar layak untuk menang.
  • Jawapan kepada soalan-soalan yang diberikan perlulah dijawab menggunakan sebuah entri khas yang perlu anda terbitkan.
  • Jawapan perlu dihantar hanya setelah ketiga-tiga soalan telah diterbitkan di fanpage blog DAN di blog ini. Anda perlu menyertakan link atau pautan jawapan tersebut di kotak komen entri khusus untuk penghantaran jawapan yang akan diterbitkan kelak.
  • Setiap entri jawapan perlu menyertakan link-link penaja yang disediakan di bawah - salin kod HTML yang diberikan dan dimasukkan ke dalam entri jawapan anda.

Pemberian Hadiah


Hadiah-hadiah berupa t shirt dan cenderamata akan diuruskan oleh pihak penaja, manakala hadiah wang tunai akan dikreditkan ke dalam akaun bank terpilih. Pihak HH tidak bertanggungjawab seandainya hadiah yang ditawarkan tidak diterima oleh para pemenang.

Tujuan


Kontes ini dianjurkan adalah sebagai salah satu proses pendidikan untuk blogger. Ia bertujuan untuk menambah dan memantapkan ilmu blogging setiap peserta, bagi memastikan bahawa blogger Malaysia adalah blogger yang punyai ilmu.

Masa kontes 15 hari dan cara penghantaran jawapan soalan adalah untuk mendidik blogger supaya lebih tenang dan sabar. Ia juga untuk bantu blogger agar lebih berdisiplin dan bertanggungjawab.

HH ucapkan selamat berjaya kepada semua. Oh ya, HH berhak untuk meminda mana-mana syarat sekiranya perlu tanpa memberitahu terlebih dahulu kepada peserta. Dan keputusan kontes ini adalah muktamad.


Tips:
  • Jadilah sebahagian daripada blog ini di Facebook bagi membolehkan anda menerima soalan lebih awal agar dapat anda cari jawapan kepada setiap soalan tanpa perlu tergesa-gesa.
  • Untuk menjadi pilihan pemenang khas bagi promosi, anda wajib meletakkan link penaja-penaja kontes ini sehingga keputusan diumumkan.
  • Jangan gopoh untuk hantar jawapan anda. Belajarlah untuk bersabar.

Semoga berjaya.


Baca Selengkapnya - Kontest Panduan Blogger - Jawab 3 Soalan dan Menang! http://www.hasrulhassan.com/2013/04/kontest-panduan-blogger-jawab-3-soalan.html#ixzz2RAK6Cc9X
Under Creative Commons License: Attribution Share Alike
Follow us: @hasrulhassan on Twitter | bloghasrulhassan on Facebook
Jom kita beramai-ramai memeriahkan kontest ini agar hubungan kita sesama blogger terjalinnya ukhwah di dunia maya ini =)

Tag :

Aneesa
Syaheera
Wana
Aisyah
Lyna
KA
Ain
Deno
Farah
Ikin

KISAH SEBENAR KEMALANGAN NGERI DI FEDERAL HIGHWAY 21 APRIL 2013!

PUNCA SEBENAR KEMALANGAN MAUT DI FEDERAL HIGHWAY 21 APRIL 2013 | Kemalangan ini telah berlaku pada jam lebih kurang jam 4 pagi 21 april 2013 di mana telah melibatkan 12 orang dan 7 maut dalam kemalangan ngeri di Federal Highway 21 April 2013.

Kemalangan di Federal Highway 21 April 2013 ini disebabkan pertembungan di antara 5 buah motosikal dan 2 buah kereta dan menurut sumber kemalangan di Federal Highway 21 April 2013 ini adalah kemalangan paling ngeri ketika ini kerana mayat-mayat berlimpangan dan ada di antara mayat-mayat tersebut putus tangan dan kaki.

Punca dan sebab kemalangan di Federal Highway 21 April 2013 berpunca dari pemandu sebuah Honda City yang mabuk dan menyondol beberapa orang penunggang motosikal yang didakwa berhenti di tepi highway ini secara berkumpulan.lihat gambar-gambar di bawah ini dan video selepas kemalangan.

TONTON VIDEO DAN GAMBAR KEMALANGAN MAUT PADA 21 APRIL DI FEDERAL HIGHWAY DI BAWAH.


ingin melihat gambar serta video kemalangan sila TEKAN SINI

Pemenang Da'i Adibah Rozain

Da'i adibah merupakan penuntut ijazah sarjana muda pendidikan TESL, UiTM Shah Alam.

Melangkah keluar tika dunia begitu 'sibuk'..
mengejar jalan menuju Allah tika dunia begitu 'sesak'..
Itulah tuntutan dakwah..
tidak hanya tika mudah sahaja perlu meniti...
kerna resam Rasulullah sendiri..
berdakwah itu harus dicucuk duri..
perjalanan itu perlu diiringi takwa pada Ilahi..


dia yakin, pasti dan percaya..
derap langkahnya itu sentiasa ada Sang Pencipta..
yang setia menemani perjuangan hakiki
sebagai da'i di atas muka bumi Ilahi..

Hari ini, nama Adibah menjadi bualan penduduk bumi...
mudah-mudahan hari ini juga, nama adibah turut menjadi bualan penduduk di langit sana.. ♥ 

piala ini tidak datang dengan prestij dan populariti...
tapi piala ini datang dengan tanggungjawab yang hakiki...
tanggungjawab dalam misi mengubah dunia menjadi luar biasa...
mengubah jiwa-jiwa yang sendu mnjadi madu..
doakan sahabat...
doakan misi da'i adibah kita...

mudah-mudahan Allah redha usaha yang sedikit ini...

*terus capai matlamat menuju syurga idaman*

Tahniah Arina ucapkan buat Da'i Adibah juga kepada Da'i Azam dan Hadhari , MasyaAllah arina suka tengok rancangan , gagal sekali bukan gagal selama2nya , malah kegagalan tu membuatkan kita terus maju mencapai kecemerlangan , barakallah =D

Sunday, 14 April 2013

Sikit2 Nak Bagitahu


Masing2 sibuk cerita sal Pru13 , yang ada ceritanya pembawaan negatif , yang ada positif , sorry arina tak ambil berat sangat , uh sebenarnya malas nak fikir sebab almaklum bawah umur lagi . Bak kata abg Ben cite tamil lagi best . Layan cerita dulu2 ni pun best juga. 

Baik arina cerita pasal diri yang sentiasa syok sendiri ni hahak. Arina baru perasan dengan perangai pelik arina sejak2 ni . Apa yang peliknya ? haha malu nak cakap . sejak2 nikan arina kuat berangan. hahak entah pape jekan . Berangan yang tak pasti akan jadi milik suatu hari nanti. Contohnya , wah siap dah berangan dan berangan-angan dah situasi berada tempat belajar kira di alam IPT lah , hahak yang dah tahu tu diam2 tau , jangan bagitau sapa2 malu pula , hehe

Kira macam tulah berangannya . Lagisatu bila arina buka facebook tetiba ada iklan barang2 yang tengah 'hot' kan sekarang nikan , macam2 lah produk kecantikan takpun baju2 , beg,  tudung , shawl macam2 lah lagi. Bila arina nampak je benda yang nice tetiba terdetik didalam hati , " ish aku nak bagitau en sepet lah , ish okay tak kalau aku pakai macam ni , ish dia suka tak? mesti dia suka kan .. bla .... bla ...." haha serious bila dah macam tu nanti arina tersentak sendiri , ish apa aku ni , macam dia tu care dekat aku ni , apa yang cantik di mata kau , tulah cantik dimata dia , dia tu bukan kisah sangat , why semua nak bagitau dia . haha samapi macam tu sekali ,teruk kan feeling ni ? ah ! naik pengsan sekejap kadang2 tu . 

Arina pun belum pasti dia tu nanti jadi milik arina tapi , setiap benda arina asik nak kaitkan dengan dia , kenapa ini semua harus berlaku ? sesuatu yang sering berlaku tanpa sebabnya . sebab hati kah ? entah kadang2 arina susah nak paham diri arina sendiri ==' 

Sejak Kebelakangan Ini

Hi semua =) selamat berhujung minggu .


meh ujan2 makan semangka (tembikai lah)

Apa yang sejak kebelakangan ini tu ?
Ermm mendengus kejap . haikkk sejak arina berblog lah ni , semakin ramai yang arina follow blogger2 yang ada , banyak juga yang arina jumpa segmen2 or GA2 ni , arina pun suka2 je main join2 ni. terutamanya giveaway lah comfirm disediakan hadiah kan? mana tau nasib diri dapat menang .

Berbanding sebelum ni arina join je mana2 ga yang ada. Tetapi , selepas ni arina just join segmen or ga yang mana ia okay ke je . why ? tak paham ? arina malaslah nak join mana2 ga yang jenis kaki menipu ! ish kononnya tarikh tamat sekian2, bila dah tiba tarikh tu dia sorry dia buzy lah apalah tak dpat update , hadiah kononnya berpuluh2 , followers dia pun dah meninggkat . lama selepas tu , blog dia error kemungkinan dia tukar link url blog , ergg macam2 kan . lagi2 buat statement joined kurang dari 100 ga dibatalkan , ergg buatlah ga tu dengan hati yang ikhlas.

Lagisatu , Arina sekarang kurang percaya ga2 dari blog yang berumur bawah 17 tahun , ishh adik2 nikan , suka hati dia je nak menipu2 ni, lagi2 dalam part follow orang , konon cakap dah follow dh but dia eksen je . 

sekarang ni arina kurang dapat info2 yang best tak macam dulu sekarang bila bukak blog je segmen or ga je penuh , kadang2 tu ergg fade up pula , memasing berlumba2 buat ga or segmen sebab nak tambah followers . kalau followers ramai tapi , dalam blog tu takde benda yang nice pun , tak guna jugak . 

Okay tu je nak bebel buat sementara waktu ni , Salam cinta dari Arina.

SWEET LIZAHANUM'S GIVEAWAY "Suka-suka nak bagi hadiah..........."



HADIAH YANG PALING SAYA SUKA ialah

Taaaaraaaaaaaa !!!


Serious Arina suka sangat corak baju macam ni, tolong lah hadiahkan saya kain bercorak macam ni murah pun takpe lah yang penting corak sama macam tu sebab apa saya nak sangat corak macam ni sebab corak dia nice sangat , tengok background sy tu corak yang samakan ?, Arina dah cari dekat pusat bandar tapi takde keluar lagi corak macam ni , yang ada online je tapi , tak tahulah dekat kedai2 sekarang dah ad jual . (uh gaya macam dah mak joyah dah). sebenarnya ternampak Tiq Zakiah berlakon dalam Oh My English pakai corak baju macam ni hehe memang sesuai dengan nama Cikgu Ayu , ishh memang ayu lah. haha kira arina nak jadi ayu jugaklah . hehe ;p i beg you :'( 

KLIK BANNER KALAU NAK JOIN =)
TARIKH TUTUP 
20 APRIL 2013

Giveaway Perfume by maszmadi.blogspot.com

KLIK BANNER UTK JOIN =D

Blog Anniversary and Giveaway

KLIK BANNER UTK JOIN =D
TARIKH  TUTUP
26 APRIL 2013

Saturday, 13 April 2013

Tak Mengena





Kaedah Mengatasi anak Terlalu Sensitif by FP



Tanda Bahaya

Reaksi berlebihan, mudah kecewa, cenderung meledak-ledak, mengamuk, salah menilai kata-kata dan reaksi orang lain, sukar memahami orang lain, suasana hati yang cepat berubah.

Tujuan perubahan

Anak anda mengembangkan cara mengendalikan perasaan yang kuat agar tidak terlalu cepat bertindak balas.

Mengapa perlu berubah?

Apakah anak anda selalu risau tentang apa yang temannya fikirkan tentang dirinya atau terlalu serius menghadapi ejekan temannya? Apakah menonoton filem atau membaca buku sedih membuat anak anda bersedih? Apakah anda berfikir dengan hati-hati sebelum bicara kepada anak kereana satu komentar yang salah dapat mebuat marah semalaman?

Cara penyelesaian

Langkah 1, Intervensi Diri

1. Hargai pembawaan anak. Perangai anak yang semulajadi anak mungkin lebih berperasaan halus. Ini bukan tentang mengubah pembawaan semulajadinya, sebaliknya membantu anda mengetahui keperibadiannya dan anda perlu tahu keperibadiannyadan jangan sesekali merasa untuk mengubah keadaan dirinya itu. " Kamu adalah anak yang sensitif dan penuh dengan perhatian. Kamu boleh menjadi teman yang baik dan menjadikan dunia ini lebih baik. Kadang-kadang perasaanmu yang kuat itu mempengaruhi hubunganmu. Jadi, marilah memperhalus kekuatan perasaan itu agar teman-temanmu yang lain tidak mengganggumu".

2. Kenalpasti kemungkinan lain. Ya, perangai semulajadi yang emosional biasanya menyebabkan anak-anak sangat sensitif. Namun ada sebab-sebab lain yang mungkin mempengaruhi perasaannya itu:
  • Kurang percaya diri
  • Mengalami masalah keluarga ( baru berpindah, pertengkaran keluarga, perceraian ibu bapa, tekanan kewangan, reputasi keluarga )
  • Dibesarkan jadi orang yang " sangat baik" dan sekarang kesulitan menghadapi dunia yang keras dan kasar.
  • Terlalu kelelahan, sakit fizikal, depresi atau di bawah banyak tekanan.
  • Dilindungi atau dianggap bayi bergantung pada anda untuk diselamatkan
  • Menghadapi kekerasan verbal, bullying atau kekerasan fisik yang berulang-ulang.

3. Kuatkan anak anda. Tekankan kepada anak bahawa dia dapat mengendalikan apa yang orang lain katakan atau lakukan, tetapi kamu boleh mengendalikan tindakbalasmu." Jangan biarkan anak itu bergantung kepada anda untuk membebaskan dan melindunginya. Dia harus mengetahui bahawa dia bleh mengendalikan situasi tertekan itu.

4. Ambil tahu pemberian label (jolokan). Anak-anak yang sangat sensitif sering takut, atau cerewet. jadi jangan biarkan guru, keluarga atau teman memberi label kepada anak, terutama dari anda.



Langkah 2, Respon Cepat

1. Jangan katakan " lebih teguh". Anak-anak yang sangat sensitif tidak dapat berteguh dan bertahan. Mereka sendiri tidak ingin cepat menangis dan hipersensitif. Itu biasanya sebahagian daripada peribadi mereka. Jadi, elakkan daripada mengatakan seperti " Jangan jadi seperti bayi", " hentikan, nanti mereka akan menyebutmu lembik", " anak lelaki tidak menangis," atau " kamu terlalu tua untuk berkelakuan begitu".

2. Ubah jadi suatu kelebihan. Ya anak anda terlalu sensitif, tetapi di sudut lain dia juga selaras dengan perasaan orang lain. Tekankan nilai berharga dari perangai anak agar dia mengetahui kekuatan dari keselarasan emosional semulajadinya dan bagaimana hal itu dapat menjadi alat yang berharga. Anak-anak sensitif dapat mengembangkan rasa hiba yang mendalam, empathy, dan kecerdasan emosional. " Saya tidak mahu kamu berhenti menjadi orang yang penuh perhatian.

3. Jangan menjadi terlalu protective. Tidak mudah melihat anak-anak kita sedih, tetapi jangan selalu menyelamatkannya dari penderitaan emosional itu. Itu hanya akan membuatnya bergantung pada anda dan tidak berdikari.

4. Ajarkan cara menggunakan suara yang tegas. Nada suara merengek, menangis, cengeng, berbisik dan bergetar itu tidak baik. Jadi bagitahu anak untuk membersihkan dulu tekaknya sebelum berbicara dan berfikir " tegas dan kuat". Dia tidak mungkin memerlukan bantuan untuk membezakan antara suara tegas dan merengek, jadi mainkan macam-macam suara dan latih anak membezakannya sampai dia dapat berbicara dengan lebih kuat dan percaya diri.

Friday, 12 April 2013

Pilu



Mega Topup Giveaway


SENARAI HADIAH

10 ORANG TOP REFFRAL
RM30 X 1
RM10 X 9
60 ORANG RANDOM
RM10 X 8
RM5 X 52
SEMUA SEKALI RM460 UNTUK 70 ORANG PEMENANG!!

SEGMEN INI DITAJA OLEH:

Mega topup giveaway ini dianjurkan oleh Nabila Biela dan Aisyah Humaira' dan disponsor oleh  Aisyah Humaira'Hafizzy AzizFuh dot MyPingje dot orgAku PenghiburCikgu HailmiFieyna Girang, Natrah Adnan, Tauke Mykedai , Sharia NadirahNur Alja, Cik Yaya, Mohd Nasir, Ibnuismail Ismail, Arol MubinAien HermionieSare Says dan Nurul Firzanah, nabilah ahmad, shazlina saad, sheila eiman, cik hawa, shaila, Cik amabee, dhia akma,shakirah rosli, heirizaliana yana, cik honney , asma' sah, aliya, dan dysha sahhir.

Tarikh Tutup 12 Apr 2013 pukul 10 malam

Bagi siapa yang nak join klik banner , cepat sebelum terlambat =)



Thursday, 11 April 2013

Kelebihan Membaca Surah Kahfi


Terdapat beberapa kelebihan khusus yang telah disebut oleh Rasulullah sallAllahu 'alaihi wasallam bagi sesiapa yang membaca surah al-Kahfi.

Antara kelebihannya ialah pengampunan dosa di antara Jumaat dengan Jumaat jika dibaca pada hari Jumaat dan dijauhi fitnah al-Masih ad-Dajjal jika menghafal 10 ayat terawalnya. Berikut adalah beberapa hadith mengenai kebaikan surah al-Kahfi:

Imam Ahmad berkata :"Daripada Abi Darda' daripada Nabi SAW, baginda telah bersabda: "Sesiapa menghafaz sepuluh ayat daripadanya permulaan surah al-Kahfi,maka terhindar daripada Al-Dajjal." [ Riwayat Muslim,Abu Daud,Al-Nasa'i,Al-Tarmizi daripada Qatadah ]
Imam Ahmad berkata : "Daripada Abi Al-Darda'i, Nabi SAW bersabda : "Sesiapa membaca sepuluh ayat akhir daripada surah Al-Kahfi,maka terhindar daripada fitnah Al-Dajjal." [ Hadis Riwayat Muslim dan Al-Nasa'i ]
Daripada Muaz Ibnu Anas Al Juhani daripada bapanya daripada Nabi SAW bersabda : "Sesiapa membaca awal dan surah Al-Kahfi, maka jadilah baginya cahaya daripada kepala hingga kakinya dan sesiapa yg membaca keseluruhannya,maka jadilah baginya cahaya antara langit dan bumi." [ Hadis Riwayat Ahmad ]
Daripada Umar berkata: Nabi SAW telah bersabda : "Sesiapa yg membaca surah Al-Kahfi pada hari Jumaat, maka bersinarlah cahaya daripada bawah kakinya hingga ke langit. Utknya cahaya dihari kiamat dan diampunkannya antara dua Jumaat." [ Hadis Riwayat Ibnu Katsir]
Daripada Abi Said Al Khudri berkata:"Sesiapa membaca surah Al-Kahfi pada hari Jumaat, maka dihamparkan utknya daripada cahaya antara dia dan bait Al Atiqa." [ Hadis Riwayat Ibnu Katsir]
Daripada Mandhur Ibnu Zaid, Khalid Al-Juhani dari Ibnu Al-Hussien dari bapanya daripada Ali Marfu'an:"Sesiapa membaca surah Al-Kahfi pada hari Jumaat,maka dia dihindari daripada fitnah selama lapan hari,dan jika Al- Dajjal muncul,maka terhindar dia daripadanya." [ Hadis Riwayat Ibnu Katsir]
Daripada syukbah daripada Abi Hashim dgn isnadnya.sesungguhnya Nabi SAW bersabda : "Sesiapa membaca surah Al-Kahfi sebagaimana ia diturunkan,jadilah cahaya utknya dihari kiamat."
 [ Hadis Riwayat Ibnu Katsir]